Corrector ortogràfic i iPad

correctoripad

A aquest article: configuració de teclats, corrector ortogràfic/gramatical català

Ara farà dos anys que vam publicar una entrada sobre com optimitzar l’escriptura amb un iPad, des de llavors les actualitzacions del sistema operatiu ens han portat algunes novetats relacionades, com el dictat per veu en català, utilitzar teclats de tercers, etc. Però el que no ha millorat gaire més, és el corrector que porta el sistema operatiu.

Com sabeu, el teclat de l’iPad permet incorporar diferents idiomes al mateix (Configuració > General > Teclat > Teclats > Afegir teclat nou…). Això ens permetrà activar funcions com l’Autocorrecció del text que corregeix automàticament les errades que detecti de l’idioma seleccionat; o l’opció Predictiu, que ens suggereix la paraula que estem escrivint, i així guanyar agilitat. A l’idioma català, no disposem de moment, ni del menú predictiu avançat, amb tres opcions suggerides a la capçalera del teclat, ni l’opció Revisar ortografia un cop escrit el text. A més com us deia a l’inici, aquest corrector en català és força justet… Sí que és cert que aprèn de la nostra escriptura, la qual cosa tant pot ser bona com fatal si no som prou curosos. M’explico, quan escrivim i l’iPad ens senyala una paraula com errònia i nosaltres la descartem donant-la com a bona, l’iPad acaba incorporant-la al diccionari com a correcte. Cal fer atenció per tant a no acceptar paraules mal escrites, o utilitzar un idioma de teclat diferent del qual realment estem escrivint. Així i tot, sempre es pot reiniciar els diccionaris del teclat anant a Configuració < General > Reiniciar > Reiniciar el diccionari del teclat. Això tornarà TOTS els diccionaris a la configuració inicial.

Donada aquesta capacitat minsa de la correcció ortogràfica en català a l’iPad, el millor serà cercar la funcionalitat fora del mateix sistema operatiu del dispositiu. Una opció seria emprar alguna app amb aquesta finalitat, jo no en conec cap i per tant us agrairé si en sabeu d’alguna… L’opció que jo us proposo és utilitzar el “Corrector ortogràfic i gramatical” de Softcatalà. És una plataforma web i per tant l’executarem des del navegador com faríem amb un ordinador, amb l’app SafariChrome… L’inconvenient és que us caldrà disposar de connexió a internet, i tenir present que el seu ús tàctil no és tant òptim com fer servir el ratolí, però el resultat final serà el mateix; una excel·lent correcció ortogràfica i gramatical, així com recomanacions d’estil.

El seu ús és molt senzill, un cop a la pàgina web enganxeu el text a corregir i feu tap a Revisar, us mostrarà el text subratllant les possibles correccions en tres colors en funció del seu tipus:

Per visualitzar les opcions suggerides de correcció, caldrà fer un tap a la paraula subratllada, i podrem escollir l’opció correcte fent-hi també un tap, i ATENCIÓ, per visualitzar una nova correcció del text caldrà abans lliscar el teclat avall, en cas contrari no s’activarà de nou el quadre de correcció.

En finalitzar la correcció podrem copiar tot el text i enganxar-lo de nou a l’aplicació d’origen (Pages, Mail, entrada al blog…). Cal tenir present que en aquest procès de “copiar i enganxar” no es manté el format (negreta, mides, justificació…), per tant sempre el recomanable és escriure primer el text pla, sense format, i un cop realitzada la correcció donar-li el format desitjat a l’aplicació de destí.

Per tant si voleu utilitzar aquest recurs, recordeu de tenir sempre a mà l’enllaç del corrector de Softcatalà, en aquesta entrada ús explicàvem com fer-ho.

Enllaç al Corrector ortogràfic i gramatical

Quant a Manel Sayrach
I am a teacher of physical education and "coach" ICT in School Sadako Barcelona. I love researching new technologies and their possible application in the educational world. Currently working in a 1:1 environment with iPad. Apple Distinguished Educator Class of 2013. Soc professor d'educació física i "entrenador" TIC a l'Escola Sadako de Barcelona. M'apassiona investigar les noves tecnologies i la seva possible aplicació al mon educatiu. Actualment treballant en un entorn 1:1 amb iPad. Apple Distinguished Educator Class of 2013.

One Response to Corrector ortogràfic i iPad

  1. ldpoveda says:

    Reblogged this on ESO 2.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: