He tingut una idea… una escola paperless

Autor: Mike Bailey-Gates / C.C.

Aquesta setmana a Escola, hem creat un document compartit al Drive anomenat “He tingut una idea“. Es tracta d’un espai on aportar aquelles idees, petites o grans, agosarades o formals, possibles o …; que tot membre de la comunitat creu que pot aportar per a una millora de la mateixa.

Fa temps que pel cap em rutllava una idea, que per falta de l’espai, temps o simplement no saber com posar- m’hi, no havia desenvolupat. Us la llenço i si algú s’anima a acompanyar-me serà fantàstic!!

Paperless

Terme anglès que fa referencia a un entorn de treball en el qual s’elimina l’ús de paper o es redueix en gran mesura. En l’actualitat és possible substituir el paper en innombrables formes, però estem tan acostumats a la seva presència que en molts casos se segueix utilitzant (com des de fa centenars d’anys). Aquesta substitució es realitza mitjançant la conversió de documents i altres papers en format digital. Els seus defensors afirmen que “no utilitzar paper” pot estalviar diners, augmentar la productivitat, estalviar espai, facilitar la documentació i l’intercanvi d’informació, mantenir l’informació personal més segura, i ajudar al medi ambient .

A Escola fa temps que hem iniciat un camí cap aquest entorn “sense paper”, amb els beneficis que comporta, i segurament d’altres pensareu que també perjudicis. Hi és present en molts àmbits i activitats, des de les comunicacions entre tots els subjectes de la comunitat (mail, blogs, xarxes socials…), l’intercanvi i compartició de documentació (ClickEdu, Dropbox, Drive…) etc…

Però ben segur que encara hi han activitats on aquesta substitució de paper pot anar més enllà, com per exemple dins l’aula o amb els fluxes que s’estableixen entre professor i alumnes. No vull que això s’interpreti com que el paper no ha de continuar sent el suport principal en molts dels treballs que es realitzen. O que l’aprenentatge, progrés i consolidació d’una escriptura no es realitzi sobre el mateix. Sinó, per exemple, com en molts casos en que el suport de creació és un mitjà digital, però s’acaba demanant l’entrega amb paper per a poder fer una correcció i retorn a l’alumne. No és més lògic completar aquest fluxe dins un entorn digital, que ens pot ajudar a ser més productius, eficients i sostenibles?

Aquest és un exemple, però de ben segur que s’us pot ocorre d’altres. Penso que estaria bé desenvolupar uns quants aquesta idea i ajudar a transmetre-la a tota la comunitat. Per descomptat que comissions com la de les TIC i sostenibilitat poden aportar-hi molt, però és un aspecte prou important per a que cadascú de nosaltres s’hi pugui afegir.

Comencem a millorar el nostre entorn paperless…?

Anuncis

Quant a Manel Sayrach
I am a teacher of physical education and "coach" ICT in School Sadako Barcelona. I love researching new technologies and their possible application in the educational world. Currently working in a 1:1 environment with iPad. Apple Distinguished Educator Class of 2013. Soc professor d'educació física i "entrenador" TIC a l'Escola Sadako de Barcelona. M'apassiona investigar les noves tecnologies i la seva possible aplicació al mon educatiu. Actualment treballant en un entorn 1:1 amb iPad. Apple Distinguished Educator Class of 2013.

One Response to He tingut una idea… una escola paperless

  1. Hola TICS, Totalment d’acord com a tendència. És bo saber-ho,ensar-hi i anar fent camí en aquest sentit.

    Joan Manel

    Enviat des del meu iPad

    El 23/11/2013, a les 7.25, AmicsDeLesTIC’s va escriure: > >

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: