Optimitzar l’escriptura a l’iPad

L’iPad és un aparell amb moltes virtuts i bones prestacions, però una d’elles justament no és pas l’acció d’escriure amb el dispositiu. Amb el teclat virtual es fa del tot impossible aplicar les tècniques de mecanografia al no poder recolzar els dits damunt el mateix, i això obliga a tenir de visualitzar constantment les tecles. El següent article vol ser un anàlisi per optimitzar el procés d’escriure aportant diferents solucions o consells.

Teclats físics – la primera solució és utilitzar un teclat físic connectat via Bluetooth amb l’iPad. Al mercat hi han infinitats de models que poden ser vàlids. Tant els dissenyats específicament per l’iPad, que alhora s’integra amb la funda per una major portabilitat; com teclats de sobretaula de PC amb connexió Bluetooth. Jo puntualment en alguna reunió he emprat aquests darrers i milloren molt el procés d’escriure, a banda que també deixen lliure tota la pantalla de l’iPad al no mostrar-se el teclat virtual. Per tant en funció dels vostres usos aquesta elecció podria ser interessant.

                                                                       

Per al meu dia a dia, lús d’un teclat/tapa és més un estorb que altre cosa. Per tant anem a veure alguns consells que ens poden ajudar al utilitzar el teclat virtual. Revisarem diferents aspectes de la configuració de l’aparell que tenen relació amb l’escriptura.

Si anem a Configuració > General > Teclat arribarem a la següent pantalla amb tota una sèrie d’opcions a tenir presents. Dintre del requadre 1 trobem les següents funcionalitats que podrem activar desplaçant el botó a blau:

 • Majúscules automàtiques – després d’un punt o salt de paràgraf, s’activarà la majúscula per a la primera lletra que teclegem.
 • Autocorrecció – l’iPad ens suggereix les paraules alhora que escrivim, podem acceptar-les fent tap a la barra d’espai o a la tecla retorn, o descartar-les al seguir escrivint o fent tap a la X de la paraula suggerida.
 • Revisar ortografia – l’iPad revisa l’ortografia en funció de l’idioma del teclat.
 • Majúscules activades – dona l’opció de fixar les majúscules fent dos taps seguits a la tecla Alt del teclat.
 • Funció ràpida de “.” – dona l’opció d’escriure un punt i un espai fent dos taps seguits a la barra d’espai.

Al requadre 2 trobem:

 • Teclats – aquí podrem afegir els idiomes amb els quals voldrem escriure a l’iPad (català, espanyol…) i seleccionar-lo posteriorment amb la tecla del món del teclat per aixi adaptar les funcions d’autocorrecció i ortografia.
 • Teclat dividit – marcant aquesta opció podrem dividir o alliberar el teclat virtual. L’opció de dividir (imatge 1) serà interessant per obtenir major visió de la pantalla i si esteu avesats a escriure amb els dits polses (jo personalment no sóc gens d’estre…). Alliberant (imatge 2) podrem desplaçar el teclat amunt o avall de la pantalla. Per activar aquestes opcions feu tap durant un segon la tecla encerclada en taronja de la imatge 2.
                                                     
Al requadre 3 trobem Funcions ràpides. Aquesta és una opció poc coneguda i per a mi potser unes de les més útils i que alhora ajuda a suplir algunes mancances del teclat de l’iPad. Amb aquest opció el que fem és associar qualsevol escrit (paraules, símbols…) amb l’abreviatura que predefinim. Al teclejar l’abreviatura s’ens mostrarà el text que podrem inserir fent tap a la barra d’espai o tecla retorn, o descartar clicant la X del text.
Aquesta opció no tant sols ens permetrà guanyar agilitat alhora d’escriure, sinó que ens permetrà emprar símbols o caràcters que el teclat de l’iPad no ens ofereix. Llegia fa uns dies, al bloc d’Andrew Douch, com emprava aquesta opció per escriure formules químiques. Per exemple, si vull escriure la formula de la glucosa amb el teclat hauré d’escriure: C6 H12 O6 i si tinc predefinida l’abreviatura amb els subíndexs podré escriure: C ₆ H ₁ ₂ O ₆ . El mateix podria fer amb símbols i/o emoticons… L’única dificultat d’aquesta opció és recordar les abreviatures i no utilitzar-ne que ens destorbin constantment al escriure.
Altres utilitats al emprar el teclat virtual són:
 • Ja sabem que si mantenim polsada una tecla es despleguen més opcions d’escriptura, però si el que volem és accentuar serà més àgil lliscar el dit sobre la vocal i immediatament ens apareixen les opcions d’accentuació.
 • Si volem escriure un número em de fer tres taps al teclat: a la tecla de símbols numèrics “.?123” / al número / de nou a la tecla de símbol abecedari “ABC“. Una forma més ràpida és lliscar la tecla de nombres “.?123” fins al nombre que volem escriure, i al deixar anar el dit retornarem al teclat alfabètic.
 • Des de diferents aplicacions, com Safari, Mail… Mantenint tap la tecla de punt o .com, ens apareix l’opció d’afegir diferents dominis .cat / .org

Una altre possibilitat per millorar el procés d’escriure a l’iPad és emprar aplicacions que ens ofereixen un teclat enriquit o amb gestos sobre el mateix amb noves funcionalitats. Jo personalment no n’he emprat cap de les moltes opcions disponibles. Si que us deixo aquest vídeo d’un prototip de teclat realitzat per un desenvolupador, amb noves funcionalitats interessants, les veurem properament incorporades a l’iPad?

Per finalitzar cal tenir present que en un futur no gaire llunyà el procès d’escriure en aquest tipus de dispositius es realitzarà ben segur a través del dictat de veu. Ja existeixen programes, com el mateix Siri a l’iPad, o aplicacions com Dragon, amb una fiabilitat força alta.

Que en penseu? Coneixeu altres opcions o consells per optimitzar l’escriptura? Si és així, deixeu-los als comentaris i compartiu-los amb tots! 😉

Quant a Manel Sayrach
I am a teacher of physical education and "coach" ICT in School Sadako Barcelona. I love researching new technologies and their possible application in the educational world. Currently working in a 1:1 environment with iPad. Apple Distinguished Educator Class of 2013. Soc professor d'educació física i "entrenador" TIC a l'Escola Sadako de Barcelona. M'apassiona investigar les noves tecnologies i la seva possible aplicació al mon educatiu. Actualment treballant en un entorn 1:1 amb iPad. Apple Distinguished Educator Class of 2013.

One Response to Optimitzar l’escriptura a l’iPad

 1. Retroenllaç: Consells per escriure amb l’iPad « ESO 1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: