Destruir per crear

El dijous passat, el claustre de Secundària vam estar parlant sobre l’ús de les TICs a les nostres aules. Crec que va ser una trobada profitosa, ja que molts companys reclamem sovint espai i temps per expressar opinions i neguits envers la introducció de les noves tecnologies a les nostres aules. Vaig sortir de la reunió amb la impressió que tots estem d’acord que les eines TIC ens poden aportar molt a la nostra tasca docent, i que tots tenim ganes d’aprendre’n més.

Fa uns dies vaig llegir una entrada en un bloc d’un expert en el camp d’e-learning a Gran Bretanya, Steve Wheeler, sobre la necessitat de destruir per construir. Va utilitzar el joc de les torres d’Hanoi com a metàfora. Per jugar amb èxit a aquest joc hem d’anar destruint torres per tal de construir-ne una altra de nou.

La majoria dels docents d’avui vam estudiar durant el segle passat dins d’un sistema educatiu amb continguts triats i ensenyats per mestres experts en llurs camps de coneixement, de manera lineal i jeràrquica, en unitats didàctiques ben marcades. Vam estudiar  sols i vam mostrar l’assoliment dels continguts a través d’uns exàmens formals.
La gran majoria de nosaltres vàrem sortir d’aquest sistema amb èxit. Ens va preparar per poder treballar en la societat del segle 20 i  ens ha marcat la nostra manera d’aprendre i d’estudiar. La societat ha canviat molt des de llavors, i el que cal aprendre per navegar en el món amb èxit també.

Crec que nosaltres hem après a navegar en aquesta societat i que som models de bons aprenents del segle XXI.  A més, gosaria dir que la nostra sala de professors és un reflex de com hauria de ser una aula del principi d’aquest nou segle. A continuació us explico per què:

  • Treballem en equip:  paral·lelismes, comissions…
  • Compartim coneixements
  • Ens esforcem per aprendre coses noves cada dia
  • Fem soroll!

 

Hem creat una xarxa d’aprenentatge envers les noves tecnologies que és un excel·lent model de com serà l’aprenentatge-ensenyament  el dia de demà. A molts de nosaltres ens encanta navegar per les xarxes cercant  eines noves i aprenem a fer-les servir de manera informal. Ningú de nosaltres no ha fet un curs sobre Dropbox ni hem fet un examen per demostrar que el sabem fer servir. Però, sobretot, compartim el que hem après i ensenyem qui vulgui com utilitzar-lo.  Quan volem saber com inserir una fotografia en una entrada al bloc, demanem a algú que ho sap fer que ens ajudi i després expliquem a un altre company com fer-ho. Crec que això representa un canvi de paradigma: aprenem i compartim i això hauria de ser un dels pilars de l’educació. També diria que molt sovint les ganes per aprendre noves eines TIC ens han cohesionat com a equip

No obstant això, ens costa incorporar aquesta metodologia a les nostres classes. Nosaltres hem après com aprendre les TICs, però encara sovint demanem als nostres alumnes que aprenguin com vam estudiar nosaltres.

Tornant al joc de les torres, hem de destruir, de desaprendre algunes de les metodologies que vam fer servir quan estudiàvem nosaltres si volem incorporar-ne de noves amb els nostres alumnes d’avui.

De ben segur que treballant junts serem capaços de fer-ho.

One Response to Destruir per crear

  1. ctorralba says:

    M’ha agradat aquest escrit i hi estic molt d’acord
    Carme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: